dissabte, 9 de juliol del 2011

La Índia i Catalunya: dos països, un objectiu en comú

Què tenen en comú la cultura hindú i la catalana? La resposta és fàcil, però difícil de trobar. Aquestes dues cultures, que molts creuen molt allunyades (fins fa poc jo també m'incloïa en aquest grup), tenen en comú quelcom insospitat i extraordinari: la construcció de torres humanes o castells.
Els Govindes

Els Castellers de Vilafranca
A la Índia, aquestes espectaculars construccions s'anomenen Govindes i s'alcen seguint una tradició religiosa hinduista que es celebra un cop l'any. L'objectiu és elaborar la torre més alta possible per així arribar a un pot de terrissa ple de mantega de llet (handi) que està penjat a una alçada considerable. Arribats a aquest punt, qui està al cim de la construcció, ha de trencar el handi de manera que la mantega cau sobre tota la Colla, símbol de l'èxit aconseguit gràcies a la unió de tots.

Els Govindes, tenen una semblança considerable als castells i no només en forma sinó també en valors i objectius ja que ambdós volen fer la construcció més alta mitjançant la força, el valor, l'equilibri i el seny.

Era d'esperar que en el món globalitzat on vivim, ambdues cultures no triguessin gaire en posar-se en contacte i van ser els Castellers de Vilafranca els encarregats d'establir el primer contacte. Això va ser l'any 2006, quan alguns dels membres de la Colla, van viatjar fins a la Índia per poder gaudir de la celebració del Janmaashtami i així veure en directe aquestes torres tan similars als nostres castells.

Aquests van ser els primers contactes entre cultures i van portar a visites dels Govindes al nostre país i a noves trobades d'aquests amb els de la camisa verda a Mumbai. Aquestes trobades, van donar lloc a intercanvis tècnics entre ambdós i han culminat amb un petit gran projecte: una delegació dels Castellers de Vilafranca visitarà la Índia el proper mes d'Agost durant la celebració d'aquesta festa Hindú per participar-hi fent castells. I com no, sempre hi haurà aquella mena de duel que hi ha a Plaça per fer el millor castell, però aquest cop, la competició no serà amb cap Colla Castellera, serà amb els Govindes.

2 comentaris:

  1. Molt interessant aquesta coincidència, qui ho havia de dir...

    Molt bona entrada!!

    ResponElimina
  2. Sembla mentida que a un lloc tan llunyà com és la Índia es facin torres tan similars a les nostres! Una abraçada Lluisa i gràcies per comentar!

    ResponElimina