diumenge, 24 de juliol del 2011

“Els Xiquets de Valls: Història, sentiment i rivalitat”


Valls, capital de l’Alt Camp. Valls, ciutat de cultura. Valls, ciutat d’història. Valls, ciutat de tradicions. Valls, Bressol Casteller. Valls, ciutat de major rivalitat castellera.

Les dues colles castelleres vallenques han creat un model a seguir. Han estat pioneres en la història i han ajudat a donar l’impuls que calia perquè el món casteller fos tal com el coneixem avui. Però aquests passos tan importants, no s’haurien pogut dur a terme sense la rivalitat característica de les dues formacions.

Rosats contra vermells, vermells contra rosats han lluitat any rere any per fer la torre més alta, per superar-se a ells mateixos i alhora superar “a l’altra colla” Una rivalitat, sense la qual no s’haurien arribat a fer castells com els que s’han fet. La lluita per tirar amunt era també una cursa constant amb l’altre colla. La fita històrica va ser però, la Diada de Santa Úrsula de 1981, on les dues colles van dur a la Plaça del Blat el millor que tenien. Gràcies a la força, l’equilibri, el valor, i el seny, la Joves va descarregar el seu primer 5 de 8 i la Vella va descarregar el primer castell de 9 del segle XX.

Dues colles exemplars dintre del món casteller i que per això es mereixen un documental com aquest. Un film a més, guanyador del premi al Millor Documental en la 10a edició del Festival Mercè. “Els Xiquets de Valls: Història, sentiment i rivalitat”, un documental totalment recomanable per entendre aquest feeling, aquest sentiment tan fort que hi ha entre les dues formacions vallenques.


Però si voleu palpar aquesta sensació en directe, no podeu faltar al pròxim derbi vallenc el proper 3 d’Agost, a 1/4 de 9 del vespre a la Plaça del Blat de Valls. Durant la Diada de Firagost, les dues colles vallenques es veuran les cares després d’haver viscut fa poc més d’un mes, una Diada de Sant Joan un tant especial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada