dissabte, 30 de juliol del 2011

Obres d'art transformades en absència


Podrien existir “Las Meninas” sense les menines? Ens podem imaginar “El 3 de Maig de 1808 a Madrid” sense personatges, només amb una ínfima llum i amb un rastre de sang al terra?

Sembla realment impossible que pugui existir quelcom semblant, però José Manuel Ballester, Premi Nacional de Fotografia 2010, ha aconseguit transformar aquestes obres d’art fent que el buit i l’absència en siguin els principals protagonistes. Aquesta acció, dona un nou significat a aquests quadres que estan considerats imprescindibles en el món de la història de l’art.

Ja ho va fer l’any 2008, amb l’exposició “Espacios Ocultos” on va seleccionar mitja dotzena de quadres d’entre els segles XVI i XVII exposats al Museu del Prado de Madrid per donar-li’ls el seu propi significat. Un dels seleccionats va ser “El Jardí de les Delícies” d’El Bosco que ell va transformar en “El Jardí Deshabitat”.

"El Jardí de les Delícies" El Bosco (1480-1490)

"El Jardí Deshabitat" José Manuel Ballester (2007)

Ara, està treballant en les seves noves obres entre les que es troben el famós retrat de la família de Felip IV i la immortalització dels afusellaments a la Muntanya del Príncep Pío. Haurem de seguir de ben a prop l’obra de Ballester per descobrir el significat d’aquestes transformacions en les obres d’art. Segur que cadascú troba la seva pròpia interpretació a aquests buits, a aquesta absència de coses.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada