diumenge, 18 de setembre del 2011

Els castells, rivalitat o competició?


Quan en una ciutat hi ha dues o més colles castelleres, és freqüent que existeixi un sentiment de rivalitat força profund. Ara bé, en ocasions, es viuen moments on la rivalitat supera la competició i fins i tot l’educació. Avui ha estat la Plaça de la Font de Tarragona durant la Diada del Primer Diumenge de les Festes de Santa Tecla, l’escenari on s’han presenciat algunes accions desagradables per part d’alguns castellers.

Per una banda, s’han pogut veure alguns gestos desagradables per part d’alguns membres dels Xiquets de Tarragona cap als liles. Tot i així, el moment més lamentable ha estat quan mentre els Xiquets de Tarragona acabaven de descarregar el 3de9 amb folre, algun casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, ha llançat dues ampolles al folre de la construcció de la colla rival. Una acció que és lamentable presenciar al món casteller.

Personalment, crec que la rivalitat castellera no s’ha de caracteritzar per la violència o les males paraules, sinó més aviat per la competició. Les construccions d’una colla, han d’incentivar a l’altra per fer millors castells, per superar-la i així arribar al màxim. És d’aquesta manera com s’aconsegueix un bon nivell casteller, no amb les accions que avui s’han pogut presenciar a la Plaça de la Font.

Ara bé, cal destacar que tot i la rivalitat, sempre fa goig veure com les colles s’ajuden entre si. Ja es va poder veure dissabte de la setmana passada a Valls i s’ha pogut veure avui també a Tarragona. Quan a la Colla Vella dels Xiquets de Valls li ha caigut el 9de8, diverses camises verdes han acudit a ajudar-los. I ha estat així també en les altres caigudes que hi ha hagut durant la Diada.


És per moments com aquest, quan la personalitat supera la rivalitat, que la màgia dels castells viu per si mateixa. Després de descarregar un castell, hi ha les persones, aquelles que fan possible tot aquest sentiment que envolta aquesta activitat que no en va, és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada