dimecres, 29 de juny del 2011

Nit de Completes a la Capital de l'Alt Camp


És dia 23 de Juny de 2011. Són dos quarts d’onze de la nit i la Plaça del Blat de Valls està plena de gom a gom. És una nit màgica, és la Revetlla de Sant Joan, és la Nit de Completes.

Les dues colles castelleres vallenques aixequen dos pilars de cinc mentre els diferents elements del seguici popular, el Drac, el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons, els Gegants de Valls, la Mulassa i tots els altres, comencen a ballar. Mentrestant, el cel de la capital de l’Alt Camp s’il·lumina, es veuen focs d’artifici per sobre de l’Ajuntament. La Plaça del Blat brilla en tot el seu esplendor però molts dels presents, bocabadats encara, no saben que estan a punt de veure una cosa que fa molts anys que no es veu per Completes.

Un cop l’Àliga ha realitzat la seva dansa, es comencen a tancar pinyes. Quan els castellers estan ja col·locats al pis de quarts, les gralles comencen a sonar. Però hi ha alguna cosa estranya en tot plegat, sonen gralles a les dues bandes de la Plaça, Vella i Joves, Joves i Vella estan pujant els seus castells alhora!

De cop, tot comença a quadrar, tal i com es va avançar fa unes setmanes, la Nit de Completes enguany s’ha celebrat a l’antiga, sense torns ni rondes. Aquest fet, porta al seu darrere comentaris, boques obertes i sorpresa per part de foranis i vallencs que queden encisats per la màgia de veure dos castells aixecats al mateix temps.

Les dues colles vallenques van per feina. Els vermells completen la clàssica de vuit i el pilar de cinc sense problemes mentre que els rosats aprofiten que al dia següent no tenen al seu home clau per sorprendre al públic amb el 2 de 8 amb folre, el 4 de 8 amb el pilar, el 3 de 9 amb folre i finalitzant l’actuació amb dos pilars de 5.

Pocs minuts després de mitjanit, la Plaça es comença a buidar. Encara s’escolten comentaris de sorpresa. La Nit ha estat més àgil que altres anys i veure dos castells simultanis és quelcom extraordinari.

En un any podrem tornar a gaudir d’una nit com aquesta però mentrestant, podem reviure-la veient vídeos com aquest, fet per Aitor Garrido, un dels creadors del portal Els Gegants Som. Els castells simultanis els podeu veure a la part final del vídeo, a partir del minut 26. Espero que en gaudiu tant com jo vaig gaudir d’aquella nit màgica!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada