dijous, 2 de juny del 2011

Els Gegants de Valls, tota una història per descobrir

Valls és una ciutat amb un gran atractiu històric i cultural. Un dels seus grans atractius, són els Gegants de la ciutat; els dos gegantons, el Gegant de la Porra i la Geganta.

El Gegant de la Porra i la Geganta van ser construïts a “El Ingenio” el 1947 i estrenats el mateix any en una cercavila per la ciutat amb els Gegants Vells. A partir d’aquell dia, els vells es van deixar d’utilitzar ja que pesaven massa i, actualment, es conserven la porra i la corona del Gegant Vell al Museu de Valls. Del cos dels Gegants, la llegenda diu que van ser llançats a un dels torrents de la ciutat.

El nou Gegant porta també la seva porra i corona corresponents i la Geganta, porta un ram de flors natural a cada sortida i un mocador de puntes de coixí. L’any que ve, es celebraran els 65 anys de la seva elaboració.

La Jota dels Gegants de Valls i la Balladeta dels Gegants de Valls són els dos balls propis dels mateixos, que interpreten per les Festes Majors i els esdeveniments més importants de la ciutat. La propera actuació serà per la Festa Major de Sant Joan on els Gegants actuaran com és tradicional, acompanyats pels Gegantons.

El Lladrefaves és el més antic del cos dels Gegants de Valls. És una obra atribuïda a Lluís Bonifàs i data aproximadament de 1764. La llegenda de Joan Amades diu que és fill dels Gegants de Mataró que anant d’un poble a l’altre, en trobar-se a Picamoixons van tenir el Gegantó i el van deixar als Gegants de Valls perquè el cuidessin. Antigament, anava a visitar aquest municipi quan era Festa Major i a Valls, per Decennals, surt al balcó de l’Ajuntament.

Funcionalment, el Gegantó va ser construït per participar en unes rogatives per fer ploure i es creu que en un principi, era blanc. I es coneix amb el nom de Lladrefaves perquè li agraden molt les faves i durant els viatges, ho aprofitava per anar a algun hort i menjar-ne unes quantes.

Pel que fa a la Gegantona, va ser construïda el 1951 a Casa Paquita i va contraure matrimoni el mateix any, en motiu de la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, amb el Lladrefaves i per les mateixes festes el 2001, van celebrar les seves noces d’or.

Normalment, la casa dels Gegants de Valls està ubicada a l’Ajuntament de Valls, de manera que estan exposats al públic. Ara bé, en motiu de la inauguració de la nova Biblioteca de Ca Creus, hi estaran exposats fins al proper 21 de juny junt amb la resta de bestiari festiu vallenc que junts conformen l’exposició “La Casa de la Festa”.


3 comentaris:

  1. que interessant la informació m'agrada molt com a geganter! :D

    ResponElimina
  2. Encara recordo els cercaviles que feien per Valls quan jo era petita, anavem tota la mainada del poble darrera els gegants i els capgrossos.

    ResponElimina
  3. ma servit molt per el meu treball
    gracies :)¡

    ResponElimina