dimecres, 1 de juny del 2011

El periodisme, una professió poc valorada

Segons un estudi elaborat per la web americana The Daily Beast,  la carrera universitària més inútil és Periodisme. Aquesta, encapçala la llista dels vint títols universitaris amb menys sortides professionals i per tant, inútils, seguida d'altres com Horticultura, Agricultura o Publicitat. La raó perquè aquesta sigui considerada la més inútil és perquè segons l'estudi, els universitaris acaben la carrera i van directament a l'atur. A més, el nombre d'acomiadaments massius és molt elevat en aquesta professió, i el sou mitjà és inferior al d'altres especialitats. 

Ara bé, jo em pregunto perquè hi ha tant d’interès en devaluar la professió periodística? Recordo que l'any passat es va elaborar un reportatge al 30 Minuts de TV3 que parlava sobre l'estat de la professió i no feia sinó deprimir a tots aquells que treballen o volen estudiar per treballar en aquest àmbit. I m’incloc en el segon grup, ja que tot i que sempre havia volgut estudiar quelcom relacionat amb el món de la comunicació, aquell programa em va fer dubtar molt.

Perquè es valora tan poc aquesta professió? Els periodistes són persones que dia a dia lluiten per trobar notícies, per treure-les de sota les pedres si cal. A més, han d'esforçar-se perquè el missatge que transmetin no contingui cap error ni fereixi a ningú. 

Molts d'ells, es passen el dia anant a rodes de premsa, tenint després el temps just per elaborar la notícia i transmetre-la i molts cops, amb els mitjans mínims i en mal estat. I com es valora això? De cap manera, i si es valora, sol ser negativament.


Per això, trobo indignant que es realitzin estudis com aquests ja que sense la professió periodística no estaríem informats de tots aquells esdeveniments que tenen lloc arreu del món. No es valora suficientment la feina dels periodistes que lluiten per fer arribar la informació al seu públic. Què faríem sense la ràdio o la televisió? Seriem capaços de viure sense tota la informació que obtenim a través d'aquests mitjans? Només espero que en un futur, aquesta professió sigui més valorada. 

Per aquest motiu, avui vull dedicar aquesta entrada a totes aquelles persones que treballen en el món de la comunicació i el periodisme i que dia a dia, lluiten per fer la seva feina de la millor manera possible. I en especial, la dedico a aquelles dues persones, dos grans professionals del sector, que gràcies a la seva feina, m'estan ensenyant a nodrir-me com a comunicadora i futura periodista. Va per vosaltres!



5 comentaris:

  1. Yo creo que el estudio tiene razón y me extraña que no esté tambien Comunicación Audiovisual. No creo que sean ganas de devaluar a la carrera, simplemente es un informe... igual que los informes sobre "nombres de recien nacidos mas frecuentes" (por poner un ejemplo) no son para devaluar el nombre de Eustaquio (por poner otro ejemplo... que vaya ejemplo).
    Ahora bien, una vez has visto eso, depende de cada lo que hacer con su vida, con su futuro y con su carrera. Yo se que estudio una carrera en la que encontrar un trabajo es difícil y me daría igual que saliera en un informe como este, es más, casi me alegraría a ver si con suerte no la estudia nadie... jajaja! :P

    ResponElimina
  2. A veure l'informe només ens presenta la realitat del que hi ha. Tant periodisme, com comunicació audiovisual tenen una taxa d'atur altíssima i costa deu i ajuda trobar un lloc en aquest món.
    L'informe no va en contra del treball periodístic, ni molt menys. Mostra unes dades reals, plausibles i que ens agridin o no com a futurs comunicadors, són així.
    Però en aquesta vida tots i cadascún de nosaltres ha d'estudiar allò amb el que se sent més identificat i el que més li agradi, perquè la vida laboral és molt llarga i molt dura i no hi ha res pitjor que treballar en una cosa que no t'omple, no t'agrada i no t'ajuda a llevar-te cada matí amb una motivació especial.

    ResponElimina
  3. El problema Fran, es que de informes como este, los hay unos cuántos...y creo que la profesión periodística ha perdido el valor que le daba la gente. No sé, si dices que estudias periodismo o comunicación, te miran mal y dicen que no vas a encontrar trabajo y, la verdad, no creo que así se consiga nada.

    I Lluisa, et dic el mateix, cert, és un món complicat però perquè només es troben els problemes, les barreres de la professió i en canvi no es parla sobre les coses bones? I és cert, que cadascú ha d'estudiar el que li agradi, i sobretot en aquest cas, ja que la professió periodística és vocacional i si no fas una cosa que t'agrada, malament anem!

    ResponElimina
  4. No creo que el periodismo haya perdido valor por estos informes, lo ha perdido por lo que los informes reflejan.

    ResponElimina