dimecres, 22 de juny del 2011

L'emoció dels "Castells" a la gran pantalla

Diuen que els castells són una cosa que no pots arribar a sentir totalment fins que no la vius per dins. No tots tenim aquesta oportunitat. Per això, el documental “Castells” elaborat per Gereon Wetzel l’any 2005, ens ofereix el plaer de gaudir de les entranyes d’un castell. I no només això, ens permet conèixer com és el dia a dia en una colla castellera.

Filmat en mode de cinema directe, sense veu en off i de manera que la càmera passa desapercebuda, Wetzel realitza un seguiment de la Colla Joves Xiquets de Valls durant l’esmentada temporada. Les seves càmeres es colen als assajos, a les reunions de la junta tècnica, els acompanyen a les diferents actuacions i fins i tot, són amb ells el dia del Concurs de Castells a Tarragona.

Ara bé, un dels objectius centrals del cineasta, és la Zoraida, l’enxaneta de la Colla. Tot i així, en aquest sentit, la pel·lícula ha estat criticada perquè no acaba de mostrar la realitat castellera de la canalla. Es mostren caigudes, por, inseguretat i d’altres sentiments negatius, mentre totes aquelles accions positives dirigides als més petits de la Colla, passen desapercebudes.

Un film que et fa posar els pèls de punta en segons quins moments, com em va passar a mi. Et permet viure l’emoció dels castells de primera mà i a més, a través d’uns plànols realment espectaculars i ben aconseguits, pots conèixer una mica millor la ciutat de Valls. Tot això, amanit amb una banda sonora que aporta dramatisme i acció al documental.

Sens dubte, “Castells” és de visionat obligatori per tots aquells amants dels castells i, en especial, pels seguidors dels “Diables Vermells”.

6 comentaris:

  1. I a on es pot veure aquest documental??

    ResponElimina
  2. Sincerament, no ho sé, perque jo el vaig veure al curs de Periodisme Casteller de la URV. Però imagino que es pot trobar a les biblioteques públiques catalanes. Si me n'assabento de com es pot veure, t'informo perquè val la pena!

    ResponElimina
  3. Es pot comprar en dos llibreries de Tarragona:
    La Capona i De la Rambla.
    També es pot demanar per la pàgina web de Doccollection.
    Records
    Gereon

    http://www.doccollection.de/index.php?cat=KAT01&lang=ENG&product=001

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies Gereon pel comentari i per la informació! I felicitats per aquest gran documental! He fet una entrada informant sobre com es pot aconseguir el film

    http://elpoderdelesparaules.blogspot.com/2011/06/com-aconseguir-el-documental-castells.html

    ResponElimina