divendres, 6 de maig del 2011

Un nou "Projecte Impossible"

A l'any 1947, instigat per les ànsies de la seva filla en veure que tenia que esperar massa temps per veure revelades les fotos que feia durant les vacances, Edwin Land va presentar a la societat un gran invent, la màgia de la fotografia instantània. 

Eren les primeres càmeres Polaroid, aquelles amb les quals enfocaves, disparaves, sortia la fotografia, l'agitaves durant uns instants i ¡sorpresa! ja tenies a les mans la imatge revelada.

Aquest tipus de fotografia va adquirir una gran popularitat durant els anys 60 i 70 i se'n van produir centenars de models diferents. Les més comuns, van ser les Polaroid tipus 600, aquelles on la fotografia sortia per la part de baix de la càmera. A més, van ser molts els artistes que van utilitzar aquestes càmeres pel seu treball com per exemple Andy Warhol, Helmut Newton o Luciano Castelli. Durant els anys 90 però, la popularitat de la fotografia instantània va minvar així com els seus ingressos.

Davant el panorama econòmic i l'aparició de la fotografia digital, Polaroid anuncia l'any 2008 que deixa de fabricar càmeres així com rodets per les mateixes. En aquesta acció, hi podem trobar moltes causes. Una pot ser la davallada d'ingressos com ja he comentat. Sens dubte, l'aparició de la fotografia digital que permet emmagatzemar centenars de fotos en una sola targeta també té la seva part de culpa. No obstant això, hi ha qui apunta que Polaroid utilitzava masses productes químics que feien mal al medi ambient, raó de pes per deixar de fabricar els seus rodets. En part, té la seva lògica ja que si normalment hem d'esperar uns dies a tenir els nostres rodets revelats, què hi ha en aquell film perquè la fotografia surti a l'instant?

Sigui pel que sigui, els rodets es van deixar de fabricar i els amants de la fotografia instantània es trobaven amb un problema força greu. Ningú més a part de Polaroid, fabricava rodet per aquestes càmeres. 

Davant les demandes dels seguidors de Polaroid, l'any 2010 "The Impossible Project" anuncia que fabricarà els seus propis rodets per aquestes càmeres. Els responsables, ex-treballadors de Polaroid que davant les demandes de la població van decidir crear els seus propis productes aquest cop, més respectuosos amb el medi ambient. 

L'anunci va ser acollit amb gran alegria pels amants de la fotografia instantània i a més, moltes persones, sobretot gent jove que no coneixia aquest tipus de fotografia, van acollir-la amb èxit. A més, el fet que cantants com Lady Gaga, actual directora creativa de Polaroid, les utilitzessin als seus vídeos, va fer que moltes persones es sentissin interessades per aquest tipus de fotografia.

"The Impossible Project" va presentar durant l'any passat els seus films pels diversos models de Polaroid tot i que no per tots. En format manipulable blanc i negre - sèpia va presentar els formats 600, 100 peel-apart, Image i Spectra. En color però, només va presentar film per una de les càmeres més populars de Polaroid, la SX-70. Els usuaris d'aquestes càmeres però, demanaven més, film 600 en color ja que aquest tipus de càmeres són les més corrents.


Semblava difícil que un nou "projecte impossible" pogués dur-se a terme en tant poc temps i és que els usuaris del film 600 es van sorprendre quan fa uns mesos "The Impossible Project" va anunciar que estava treballant en la creació de film 600 en color. El resultat, ja el tenim aquí, ahir va posar-se a la venta a la seva web el nou film PX 680 Color Shade que ofereix resultats molt "retros" i originals. 

A Espanya podem comprar el film online però davant els elevats costos d'enviaments, jo recomano esperar una setmana a que arribi a Chandal, la botiga sòcia oficial de "The Impossible Project" al nostre país.

Com a usuària d'aquest tipus de càmeres crec que aquesta és una bona iniciativa per protegir la fotografia instantània. Espero poder adquirir un film PX 680 Color Shade en breu i mostrar-vos els resultats!

2 comentaris:

  1. Ostres no sabia que la Lady Gaga era la directora creativa de Polaroid!!

    Això, això... Esperem els resultats que ens puguis mostrar, que segur que seran genials.

    Molt bona entrada!!

    ResponElimina
  2. Si, desde l'any passat Polaroid va apostar per Lady Gaga com a directora creativa de la marca. La raó, Gaga té milions de fans per tot el món i és un "ganxo" de màrketing perfecte. A més, si et fixes en videoclips com "Paparazzi" o "Telephone", apareix utilitzant productes Poalroid i és que ella sempre s'ha declarat una super fan de la fotografia instantània. S'espera que durant el 2011 presenti una nova gama de càmeres instantànies Polaroid dissenyades per ella. Ara per ara, ha presentat una impressora fotogràfica pel mòvil i d'altres productes amb Polaroid.

    Gràcies pel comentari Lluisa!

    ResponElimina