dimecres, 11 de maig del 2011

Martha Graham, una dona avançada al seu temps

Probablement molts de vosaltres us haureu sorprès avui al obrir el buscador Google i veure que al seu Doodle es mostrava una figura estranya, coberta de teles i fent una dansa estranya. Bé, avui fa 117 anys que va néixer una persona especial, Martha Graham, sense la qual, la dansa contemporània no seria el que és avui dia. La seva companyia, la Martha Graham Dance Company és la més antiga i reconeguda en dansa contemporània als Estats Units i encara avui segueix en actiu, dirigida per Janet Eliber.

Martha Graham va ser alumna de Ruth St. Denis, una altra de les precursores d'aquest estil de dansa, i el 1927 va decidir crear la seva pròpia escola, posant així la primera pedra de la seva tècnica, la tècnica Graham. Aquesta es basa en exercicis de relaxació-contracció muscular del cos per produir energia motora i en la caiguda-recuperació. La seva tècnica destaca també per el protagonisme del contacte amb el terra al ballar. Avui dia són molts els professors que fan servir aquesta tècnica per fer arribar la dansa contemporània als seus alumnes. 

En un principi, els seus treballs van ser molt abstractes però més tard, va inspirar les seves obres en la història americana i la mitologia i també, en les idees del filòsof alemany Friedrich Nietzsche. Sens dubte però, la seva obra més coneguda és el solo "Lamentation" (emulat avui a Google) on l'artista es mostra a si mateixa coberta per teles de manera que només se li veu la cara. D'aquesta manera i amb moviments amb un pesant dramatisme, vol mostrar el lament d'una dona vers tot allò a què està encadenada. 
Personalment, m'ha sorprès enormement trobar-me amb aquest homenatge a Martha Graham a Google ja que la dansa és un art no valorat per tothom i Martha Graham és una persona que avançada al seu temps, va lluitar perquè allò que més estimava, la dansa, trobés noves formes artístiques. 

Us deixo amb l'obra d'una gran artista, concretament amb el solo comentat abans, "Lamentation", solo que encara avui dia, molts ballarins versionen. Espero que el gaudiu!

4 comentaris:

  1. Que guay!!
    Aquesta senyora era tota una artista, si senyor!

    Una abraçada.

    ResponElimina
  2. Una gran artista i tant! ;) Al Juliol la seva companyia actuarà al Liceu!

    ResponElimina
  3. Aaaaah, ahora lo entiendo todo, jejejeje! :P
    Buen aporte, Marta! ;)

    ResponElimina
  4. Claro Fran! Solo hay que investigar un poco para encontrar la explicación!

    ResponElimina