dijous, 20 d’octubre del 2011

1981: Santa Úrsula Gloriosa

La ciutat de Valls i el món casteller en general, viu una de les cites més importants de la temporada en la Diada de Santa Úrsula, on s’enfronten les dues colles vallenques. Aquest gran duel casteller, es celebra a la ciutat bressol dels castells el penúltim cap de setmana d’octubre. Aquest any, estem a les portes d’aquesta data ja que en només tres dies, la Plaça del Blat s’omplirà de camises rosades i vermelles, per tancar així una temporada que ha estat més llarga del normal degut a la celebració de les Festes Decennals de la Candela el passat mes de febrer.

5de8 dels vermells
http://www.elpatidigital.wordpress.com
Ara bé, no parlem d’una Santa Úrsula qualsevol ja que, durant la mateixa Diada l’any 1981, s’iniciava l’anomenada Segona Època Daurada dels Castells. En aquell dia històric, la Colla Joves Xiquets de Valls va aconseguir descarregar el primer 5de8 del segle, mentre la Colla Vella dels Xiquets de Valls descarregava també el primer 4de9 amb folre del segle. Una fita històrica que va donar l’impuls que el món casteller necessitava per assolir noves construccions i arribar al punt on som ara, amb més de 60 colles castelleres en actiu.

4de9f dels rosars
http://www.elpatidigital.wordpress.com
Per aquest motiu, l’Ajuntament de Valls vol rendir homenatge a les dues colles castelleres, les impulsores d’aquesta Segona Època Daurada després d’un període de decadència propiciat per la dictadura franquista. L’acte institucional es durà a terme demà a les 20h a l’Ajuntament de Valls, on mitja hora després, a la façana de l’edifici, es projectarà un audiovisual commemoratiu d’aquestes dues construccions que van marcar un abans i un després en la història del món casteller.


Sens dubte, una manera molt adequada de començar el cap de setmana que ens portarà a viure la Santa Úrsula de 30 anys després. Una data on rosats i vermells duran a plaça el millor d’ells mateixos, disposats a fer allò que durant més de 200 anys ha anat passant de generació en generació fins a convertir-se en patrimoni de tots. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada